Inlägg

Inlägg som smurfb har skrivit i forumet
Av smurfb

Tekniklärare, 47.800kr (om jag jobbat heltid) men får vara ledig fredagar mot löneavdrag på 10%. Bytte från IT-jobb där jag troligtvis tjänat bättre men inte haft lika roligt.

Av smurfb
Skrivet av Almtom:

- belysningsstyrning - körde homey i min lägenhet men min erfarenhet är att den är lite långsam så hade nog kört på ett mindre avancerat men snabbare system (plejd)

Vad körde du för lampor? För jag har 20 lampor ute och säkert 25 inne och har aldrig någonsin tyckt det går långsamt. Visserligen mest hue och wiser, inte så mycket kina.

Av smurfb
Skrivet av Gorian:

Har du sprungit på några kompatibilitets-bekymmer med Homey? Tänker från obskyra märken som nyttjar Zigbee, typ sånt man kan plocka upp på LIDL eller på Amazon.

Ja, det skulle jag nog vilja påstå. Fick inte mina zigbee jordfuktsmätare funka utan fick köra dom via zigbee2mqtt på en PI vilket är lite synd. Annars är 99% av alla obskyra märken egentligen en lablad tuya zigbee. Dom flesta grejer kommer stödet efter ett tag. Just lidl-prylarna verkar ha bra stöd dock. Oftast kan man ju tjata lite hos utvecklaren av appen, bjuda på en bärs eller helt enkelt fixa själv (de flesta ligger på git). Generellt inget stort problem men man ska vara medveten att zigbee2mqtt får nya prylar mycket snabbare än homey.

Av smurfb

Har kört smarthem ett bra tag nu och mitt största tips är att ett hem är inte ett smarthem om man behöver använda mobilen till allt.

Till mer handfasta tips.

- Wiser snurrdimmer (zigbee 3) är stabila och har såna i flesta ställen där man inte vill ha rgb, går dessutom styra så att olika saker händer om man trycker på knappen eller snurrar. Absolut mycket dyrare än tex shelly men dimmer med knappar är värdelöst kontra snurr.

- Se till att större saker som tex värmepump/ventilation har modbus-gränssnitt, helst tcp-modbus (de flesta nyrare har det) och inte seriellt, bara stökigt med en extra "adapter" mellan.

- MASSA kanaler och minst 20mm helst större, själv bor jag i ett gammalt hus och fått riva upp en och annan gipsvägg för dra nya kanaler.

- Såklart nice med ethernetuttag, har satt såna i de flesta rummen, men såhär i efterhand så kan man ju konstatera att typ inget används. Men wifi är bra planera.

- Om man ska styra RGB-prylar sätt en hue wall switch module (går på batteri) eller typ en shelly i4 för att styra saker via knapparna på väggen. Sen kan man ju såklart även ha zigbee "fjärr" osv.

- Om du fixar solceller och batteri, se till att det är något som går styra (tex via modbus) så att du kan bestämma när batteriet ska laddas ur, du vill ju se till använda det på dyraste timmarna.

- Vill man spara rejält med pengar ska man se till att kunna styra värmen, dvs att ha många olika slingor om man kör med golvvärme eller sätta styrbara termostater på alla radiatorer. Att kunna dra ner tempen nån grad när ingen är hemma eller under dyra timmar är bra. Samma sak med tappvattnet.

- Det är många som sitter och pillar i oändlighet på sin dashboard. Handen på hjärtat, ingen kommer bry sig om eller använda dashboarden sen. Det enda en dashboard är bra för är om du lägger upp lite schyst styrning av lampor eller liknande. Tagit bort min. Däremot en "minidashboard" som tex nspanel (4") används rätt flitigt för tex styrning.

- Se till dra ethernetsladdar till alla förråd osv när det ändå dras rör med el, alltid bra för sätta accesspunkter utan hålla på med mesh.

- Mixa gärna saker, men försök hålla det till tex ett zigbeenät och ett zwave och inte flera.

- Homeassistant är schyst men personligen tycker jag att ett par tusenlappar på homey är värt pengarna iom allt smidigiare och advanced flows är guld.

Mina 5 öre

Av smurfb

Annonsen är avslutad

Av smurfb

Nu är diskarna sålda. Jag har ett gäng till 14tb som ska säljas senare, dock toshiba-diskar.

Av smurfb

Tänker vi avslutar det här ikväll så kan dom skickas/hämtas innan ledigheten!

Av smurfb

Seagate Ironwolf Pro 14tb x 3

Hej!

Fortsätter avveckla min chia-farm och säljer av sista 3st Ironwolf diskarna.

Säljer dom styck eller alla tre.

Smartdata för alla tre diskarna: https://pastebin.com/x4YwGHA6

Jag reserverar mig för att skita i sälja om det blir för lågt bud eller annat strul, osv osv.

Priside är 1400kr för en eller 4000kr för alla tre. Jag har inga planer på att ha en lång budgivning utan någon dag eller två.

Har inga problem skicka dom väl inpackade men köparen står för frakten.

Skriv gärna i tråden om du har några frågor!

Garantin kan kollas via https://www.seagate.com/gb/en/support/warranty-and-replacemen...

Läs hela annonsen här

Av smurfb
Skrivet av YamahaDGX630:

Jag tycker att LG's 45" har fått oförtjänt mycket kritik att vara både ljussvag och lågupplöst, jag kan inte hålla med om något av det. Hypen kring skärmen dog nästintill direkt på internet när skärmen hade lanserats, kanske berodde det på dess höga prislapp.

Köpte en lika för ett par månader sedan på rea. Även om jag är sjukt nöjd så är den faktiskt lite ljussvag, hade inte skadat med lite mer. Däremot upplösningen är inget problem.

Av smurfb

Diskarna är sålda nu. Jag kommer dock sälja av fler 14tb-diskar i närtid!

Av smurfb

För de som är intressad, två av diskarna är köpta på inet, 2 på komplett. Alla runt maj 2021. När jag provar warrantycheck på https://support-en.wd.com/app/warrantystatusweb så har dom garanti till 2026. Men kolla gärna själva.

Av smurfb

SMART-data:
disk1
https://pastebin.com/7zaSYgjC
disk 2:
https://pastebin.com/WrZiHzx9
disk 3
https://pastebin.com/vghqxx5r
disk 4:
https://pastebin.com/d1MdftGy

Avslutar ikväll och skriver till de som lämnat rimligast bud!

Av smurfb

WD Red Plus NAS WD140EFGX 512MB 14TB

Har börjat avveckla min chia-farm och tänkte sälja ett par av mina 14TB-diskar.

Det är totalt 4st WD Red Plus-diskar. Man bjuder på EN disk. Vill man dock ha alla fyra går det säkert ordna ett bra pris.

Smartdata från första disken:

https://pastebin.com/7zaSYgjC

Finns det intresse för alla fyra så vaskar jag givetvis fram smart-data för alla.

Budet är inte bindande enligt sweclockers regler, och därmed är min försäljning inte bindande, dvs får jag ingen rimlig summa så säljer jag dom inte.

Läs hela annonsen här

Av smurfb
Skrivet av pv2b:

Det är inte ens i närheten av 95% av arbetstiden som går åt till själva "skriva kod"-momentet.

Närmare till kanske 10-20%.

Poängen är att andra uppgifter som kodaren gör försvinner också. Idag finns det tusentals människor bara i Sverige som lever på att knåpa ihop enkla websidor. Dom jobben bör knappt finnas idag och kommer garanterat inte finnas om ett par år.

Av smurfb

Funderar på kränga av min "gamla" TV, en 75" Sony KD75XH9096, köpt 2021.

https://www.webhallen.com/se/product/317113-Sony-2020-75-KD75...

Rent spontant går väl liknande tv för runt 8000kr idag, vilket skulle göra priset runt 4000kr rimligt? Eller tänker jag galet?

Av smurfb
Skrivet av oceanic:

Väntar nog in 5080-serien istället, kanske till hösten.

Eller troligare, till våren 2025.

Av smurfb
Nytt bud: 2 000 kr 2000kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av smurfb
Skrivet av Joppis:

När det var Postnord som var i skottgluggen så minns jag att det fanns en anledning till när det skedde och inte. Kan vara liknande med Bring.

Kommer inte ihåg detaljerna nu.

Anledningen är nog troligtvis att väldigt få är hemma på dagen så dom tänker att dom sparar lite tid genom att skita åka. I mitt fall så var jag dock hemma och ingen har varit här fast dom påstår det. Har 24/7 inspelning så jag har dessutom bevis

Av smurfb
Skrivet av Sarato:

Inte Bring men andra företag har gjort så.

Jo, varit med om att Postnord gjort så ett flertalet gånger, nu var det dock något år sen det hände sist. Finns det fler som håller på så?

Av smurfb

Har du drabbats av Brings påhittade leveransproblem?

Det fanns en tråd om att postnord struntar i att göra hemleverans och säger att ingen var hemma och sedan skickar vidare paketet till ombud.

Jag tycker postnord verkar skärpt sig, men däremot har Bring tagit över denna ovana.

Har ni samma erfarenhet att Bring påstår att ingen är hemma och sedan låter paketet gå till ombud?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}